Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum

A náci Németország legnagyobb koncentrációs táboraként működő Auschwitz-Birkenau komplexumot  a II. világháború alatt, 1940-ben hozták létre, a németek által megszállt dél-lengyelországi Oświęcim városának közelében, Krakkótól mintegy 70 kilométerre. Működése során több mint 1,5 millió zsidó, lengyel, olasz és francia foglyot hoztak ide a világ egyik legnagyobb tömeggyilkossági kísérletének részeként. A szovjet hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel Auschwitzot, mindössze 7600 túlélőt találva. A táborban elhunytak pontos száma máig sem ismert, de becslések szerint több, mint 1,3 millió ember vesztette itt életét. A fogva tartottak mintegy 90 százaléka zsidó volt. Az emberek többségét a Zyklon B nevű rovarirtóval, gázkamrákban ölték meg, az egyéb haláleseteket a szisztematikus éhezés, a kényszermunka, az orvosi ellátás hiánya, az egyéni kivégzések és az úgynevezett orvosi kísérletek okozták. A háború végén az SS nagy erőfeszítéseket tett arra, hogy elpusztítsa a tábor maradékát, elégesse az archívumokat és meggyilkolja az összes embert, akit a „titkok birtokosaként” neveztek el. 

A komplexum három fő táborból állt: Auschwitz I – a közigazgatási központ, Auschwitz II (Birkenau) – egy megsemmisítő tábor és Auschwitz III (Monowitz) – munkatábor.

Az Auschwitz-Birkenau múzeum és emlékhely 1947-ben jött létre a lengyel parlament rendelete szerint. A tábor körülbelül 150 épületből áll, az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az eredeti barakkok, utak, kerítések, és vasúti rámpák, amelyek megmaradtak. Az egész túra mintegy 3,5 órát vesz igénybe.

A Múzeum része az archívum, amely összegyűjti, megőrzi és hozzáférhetővé teszi Auschwitz-Birkenau és más náci koncentrációs táborok történetével kapcsolatos dokumentumokat. A Volt fogvatartottak hivatala (Biuro ds. Byłych Więźniów) bizonyítványt állít ki a volt fogvatartottak és családjaik számára a bebörtönzéssel kapcsolatban.

A tábor részletes történelmét elolvashatod a wikipedián.

INFO

Miejsce Pamięci i Muzeum Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum
cím: Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim 
parkoló címe: Stanisławy Leszczyńskiej Str. 16. 
web: auschwitz.org/en/
facebook: facebook.com/auschwitzmemorial

Egyéni látogatás vezető nélkül (max. 10 fő)

A tábor meglátogatása mind az egyéni látogatók, mind a csoportok számára regisztrációhoz kötött, a belépők száma naponta, illetve óránként korlátozott, ezért érdemes időben gondoskodni a foglalásról. A regisztrációt a visit.auschwitz.org oldalon lehet megtenni. (Amennyiben már nem sikerül időpontot foglalni, korán reggel a nyitáskor még lehetséges, hogy tudunk belépőjegyet szerezni, de ez esetben már nem garantált, hogy bejutunk.) Egyéni látogatók számára a vezetés nélküli látogatás ingyenes.
Fontos információ, hogy a vezető nélküli egyéni látogatók számára csak az alábbi időpontokban lehetséges a belépés: 
Január: 13.00 óra után
Február: 12.00 óra után
Március, október: 15.00 óra után
Április, május, szeptember: 16.00 óra után
Június, július, augusztus: 16.00 óra után
December: 12.00 óra után

Az ettől eltérő időpontokban a Múzeumba csak idegenvezető vagy pedagógus kíséretében lehet belépni.

Egyéni látogatás szervezett túra keretében (max. 10 fő)
Az egyéni látogatók számára lehetőség van többféle vezetett túrán is részt venni, ez a regisztráció során kiválasztható. Az egyéni látogatók számára meghirdetett vezetett túrák pontos időpontjai (nyelvek szerint) itt megtalálhatóak. 
A 10 fő feletti csoportok számára az idegenvezető fogadása kötelező. Az idegenvezetés díjköteles.
A vezetett túrákra vonatkozó részletes árlista itt található.  
Egy túra körülbelül 3,5 órás, és az Auschwitz I tábornál kezdődik. 
Az ár tartalmazza az egykori Auschwitz I és Auschwitz II-Birkenau táborok bejárását idegenvezetővel, valamint a headset kölcsönzést. A múzeum az egykori tábor két helyszíne között transzfert biztosít.
Az általános túrán kívül, lehetőség van egy egy illetve kétnapos napos tanulmányutakra (6 óra illetve 2×4óra)
A regisztrációt az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum honlapján, itt lehet megtenni.
A megnövekedett látogatói forgalom időszakában a csoportos túrák elérhetősége átmenetileg korlátozott lehet.
Nyitva tartás
Az alábbiakban a múzeum belépési órái láthatók, a látogató az utolsó belépési óra után 90 percig tartózkodhat a múzeum területén.
Január és November – minden nap 8.00 – 15.00

Február – minden nap 8.00 – 16.00
Március és Október – minden nap 8.00 – 17.00
Április, Május és Szeptember – minden nap 8.00 – 18.00
Június, Július és Augusztus – minden nap 8.00 – 19.00
December – minden nap 8.00 – 14.00

A Múzeum egész évben nyitva tart, a hét minden napján, kivéve január 1., december 25. és húsvét vasárnapot. Ideiglenesen zárva lehet hivatalos állami látogatások és ünnepségek alkalmával, ezekről a honlapon lehet előzetesen tájékozódni. 
Előfordulhat, hogy némely része a múzeumnak ideiglenesen nem látogatható, az erre vonatkozó információkat a honlapon minden esetben feltüntetik. 
2014 óta lehetőség van virtuális túrát tenni az auschwitz-birkenaui múzeumban, több mint 200 panorámakép segítségével a panorama.auschwitz.org weboldalon.
Járványvédelmi intézkedések

Az Emlékhely látogatóinak és dolgozóinak biztonsága érdekében a múzeum bejárata elé higiéniai kaput helyeztek el, hogy minimalizálják a SARS-CoV-2 koronavírus, valamint más vírusok és baktériumok terjedésének kockázatát, amelyeket be lehet vinni a múzeumba (például a ruhákon).
 
A pedagógus látogatásokat az eddigieknél kisebb csoportokban szervezik meg. Csökkentették az egyszerre jelen lévő látogatók számát. A látogatóknak is be kell tartaniuk a biztonságos személyes távolságot. És a Múzeumon belül több helyen érintésmentes kézfertőtlenítő berendezéseket is telepítettek.
Megközelítés
A Múzeum az Oświęcim város szélén található, a 933-as országúton (a parkoló címe: Stanisławy Leszczyńskiej Str. 16. ). Krakkóból, autóval kicsivel több, mint egy óra alatt juthatunk el Auschwitzba (69 km).
Lehetőség van vonattal vagy busszal is eljutnunk Oświęcim városába. A múzeum a vasútállomástól kb. 2 km-re helyezkedik el. Vasúti menetrendet itt, buszmenetrendet itt találsz. Ezen kívül Krakkóban számos irodánál befizethetünk minibusszal történő utazásra.
Az Auschwitz I és az Auschwitz II-Birkenau táborok 3,5 km-re helyezkednek el egymástól. Amennyiben autóval közlekedünk a két tábor között, fizetett parkolók állnak rendelkezésre mindkét hely közelében.
Minden órában közlekedik múzeumbusz egyik koncentrációs táborból a másikba, de az egykori táborok három kilométeres távolságát gyalogosan is meg lehet tenni, átkelve azokon a területeken, ahol a megszállás alatt német ipari üzemek, műhelyek, raktárak, irodák és műszaki helyiségek voltak. 
Ha fentiekben valamely kérdésedre esetleg nem kaptál választ, keresd fel a Múzeum honlapját az auschwitz.org/en/ oldalon.
(Utolsó frissítés: 2022. január 26.)


Üdvözöllek Krakkóban, Európa egyik legmenőbb városában!

Óvárosa talán nem óriási, de tele van olyan látnivalókkal, amelyekért érdemes napokat, heteket eltölteni benne. A Kazimierz negyed nyugodt hangulata, a Visztula folyó csendje, a Rynek Główny hatalmas tere és a Mária-templom csodálatos díszlete mind vonnza a turistákat és minden bizonnyal téged is levesz a lábadról.

A lengyel konyha és a helyiek vendégszeretete pedig megteszi a maradékot, hogy itt mindenki otthon érezze magát. A legenda szerint pedig még a város szellemei is szívesen kalandoznak az utcákon, így talán találkozol velük te is…

Pomorska utca – Múzeum

A Pomorska utca 2. szám alatt található épület tragikus múltját ismerhetik meg az ide látogatók, egy nem túl nagy, ugyanakkor felkavaró kiállítás keretein belül.Maga az épület 1931 -1936-ból származik, amelyet a Nyugati Határvidék Védelmi Szövetsége épített és a...

Jan Matejko ház

Jan Matejko nemcsak tehetséges festő, és a lengyel művészek több generációjának oktatója volt, hanem lelkes és szenvedélyes gyűjtő is. Életének és munkásságának állít emléket, az egykori szülő- és lakóházában berendezett múzeum.Az ulica Floriańska 41. szám alatt...

A Collegium Maius és a Jagelló Egyetem Múzeuma

A Collegium Maius a Jagelló Egyetem és egyben Lengyelország legrégebbi egyetemi épülete, csodálatos példája a gótikus építészetnek. Az 1364-ben épült egyetemi házat a Főtértől néhány lépésnyire, az ulica św. Anny és ulica Jagiellońska sarkán találjuk.A Collegium...

Hipolit ház Múzeum

A Hipolit ház meglátogatása egy újabb érdekes időutazás a múltba. A Mária-templom szomszédságában álló épület arról a kereskedő családról kapta a nevét, amelyik tulajdonosa volt a XVII. század első felében. A ház maga jóval korábbi, a XIV. században épült, később...

Rynek Underground – Múzeum a föld alatt

A Főtéren sétálgatva az ember nem is gondolná, hogy alig 4 méterrel a talpa alatt egy egészen más világ rejtőzik. A Rynek Underground egy egyedülálló múzeum, amely több mintegy 4000 négyzetméteren mutatja be Krakkó múltját az érdeklődőknek. 2005-ben a krakkói...

Hölgy hermelinnel

A Hölgy hermelinnel Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, amit te is megcsodálhatsz, ha Krakkóban jársz.A kép sorsát egészen a XVIII. száazd legvégéig homály fedi. Legelőször 1800-ban bukkant fel, amikor Adam Jerzy Czartoryski a családi gyűjtemény...

Sas Patikamúzeum

Tadeusz Pankiewicz alázatos és szerény alakja viszonylag ismeretlen a külföldiek, így a magyarok előtt is, pedig szerepe meghatározó a krakkói gettó történetében.Édesapja Józef Pankiewicz, két évvel fia születése után 1910-ben alapította gyógyszertárát Podgórzeban a...

Oskar Schindler gyára

Oskar Schindler neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng az 1993-ban forgatott, Schindler listája című filmből. Spielberg dokumentarista stílusú alkotása a szudétanémet gyáros és üzletember igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt mintegy 1200 zsidót...