Kiełbasa – a lengyel kolbász
Minden bizonnyal mindenki hallott már a lengyel kolbászról és a kiełbasa szó sokak számára ismerősen cseng. Ez nem véletlen, hiszen ez az ízletes húskészítmény – melynek számtalan fajtája ismeret – mindig is fontos szerepet töltött be a lengyel gasztronómiában.
A kolbásztermelés már a tizennegyedik században híres volt Lengyelországban, melyről az első írásos említést Jan Długosz krónikás tette a XV. században. A népszerű vadászatoknak köszönhetően a kolbászt akkoriban leginkább vadhúsból, ritkábban borjúból készítették, de Stanisław Czerniecki 1682-ben megjelent szakácskönyvében már számtalan füstölt sonka és kolbász recept szerepelt. Évszázadokon keresztül minden kastélyban készítettek kolbászt és úgy hírlik, a XVIII. században már minden szakácsnak tudnia kellett legalább 12 féle kolbászt elkészítenie.
A kolbász kereskedelmi termelése a XIX. században kezdődött meg, majd a kolbászgyártás régóta fennálló lengyel hagyományaiba a kommunizmus hozott némi változást. A második világháborút követően szabványosították a lengyel húskészítmények receptjeit, majd 1959-ben a kormány közzétette a húskészítmények és kolbászok készítésének hivatalos útmutatóját. Stanley Mariański a lengyel kolbászokról írt könyvében így ír erről:
A berlini fal leomlása előtt csak a lengyel kormány és a helyi kolbászkészítők ismerték a legjobb lengyel kolbászok titkait. Amikor megváltozott a politikai légkör a kolbászok termelési módja is megváltozott, mivel a világpiacon versengő lengyel gyártók a gyorsabb és olcsóbb gyártást választották a minőség helyett.
Mára a helyzet megváltozott és egyre több gyártó kínál újra minőségi, igazán ízletes húskészítményeket és kolbászokat. A lengyelek hétköznaponként szívesen fogyasztják hidegen, de előszeretettel használják hagyományos ételeikbe, például egyik kedvenc levesükbe a żurek-be vagy az egyik legfinomabb káposztás ételbe a bigos-ba. Népszerűsége nem csak Lengyelországban óriási, a lengyel kiełbasa mára meghódította a kínai piacot is, ahova jelentős mennyiségben exportálnak, de az Egyesült Államokban és más angol nyelvterületeken is közkedvelt csemege lett.
Leghíresebb fajtái közé sorolható a „kiełbasa lisiecka„, amely egy tradicionális füstölt típus, kiváló minőségű sertéshúsból készül, bors és fokhagyma fűszerezéssel.
A „kiełbasa krakowska” a lengyel kolbászok egyik legnépszerűbb fajtája, eredetileg Krakkóból származik. Sovány sertéshúsból, füstöléssel készül vastagkolbász, amit bármely élelmiszerboltban megtalálhatunk.
A nagyon hosszú és vékony szárazkolbász a „kabanos” neve a török kaban vagy kabanek szóból ered, amely olyan fital sertés jelent, amelynek húsa legfeljebb 120 kg.
A „biała kiełbasa” – fehér kolbász egy nyers fajta, amelyet lehet sütni, főzni vagy grillezni. Ízesítése tájegységektől függően változik, de gyakran fűszerezik majoránnával, fehér borssal és fokhagymával.
A méltán híres lengyel kolbásznak több tucat fajtája ismert, érdemes minél többet megkóstolni, ha lehetőségünk adódik rá, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabbat.