Krakkói fesztiválok és rendezvények

Krakkó nem csak kivételes történelmi látnivalóiról és barátságos hangulatáról híres, hanem pezsgő kulturális életéről is. Krakkó az a hely, ahol szinte mindig történik valami. Fesztiválok, rendezvények, felvonulások, ünnepséges egész sora vár bennünket az év minden szakában.
Most a legfontosabb és legérdekesebb eseményeket gyűjtöttük össze egy csokorba, amiket érdemes figyelembe venni, ha egy krakkói utazást tervezünk.

Shanties Fesztivál
2019. február 21 – 24.

1981-től minden év februárjában tartják a tengerész dalok fesztiválját, amely hivatalosan a Miedzynarodowy Festiwal Piosenki Zeglarskiej nevet viseli. Az eseményen alkalmából koncertek, előadások és kiállítások kerülnek megrenedzésre, amelyre számos külföldi országból érkeznek előadók és érdeklődők.
www.shanties.pl

Húsvéti Vásár
2019. április 13 – 22. (hivatalosan még nem meghirdetett)

Krakkó főterén minden évben megrendezésre kerül a hagyományos húsvéti vásár. A vásáron mintegy 60 kereskedő képviseli a régiót és az ország távolabbi térségeit is. A vásárban kínált termékek főleg húsvéti tárgyak: vesszőkosarak, húsvéti pálmák, gyertyák, húsvéti tojások, kézzel festett porcelán tárgyak, ékszerek, terítők, szalvéták és természetesen lengyel ételek.
A lengyel húsvéti szokásokról itt olvashattok bővebben.

Misteria Paschalia
2019. április 15 – 19.
A hagyományosan húsvétkor megrendezésre kerülő „régi zene fesztivál” alkalmával a reneszánsz és barokk zene kerül előtérbe. A Misteria Paschalia Európa egyik legjelentősebb rendezvénye a műfajban, amelynek alkalmából számtalan koncerten vehetünk részt templomokban és még a Wieliczkai Sóbányában is.
www.misteriapaschalia.com

Krakkó Maraton
2019. április 28.
A Krakkó Maraton az egyik legismertebb ilyen jellegű esemény Lengyelországban. A 2002 óta minden évben megrendezett futóversenyen több ezren állnak rajthoz, hogy megmérettessék magukat.  Töretlen népszerűségét az is jelzi, hogy az eseményre számos külföldi amatőr és profi sportoló is érkezik a városba. A mezőny a Főtéren rajtol el és a városban tett kacskaringós útvonal után itt is érnek célba.
www.cracoviamaraton.pl

Juwenalia
2019. május (pontos időpont még nem ismert)
Ez az fesztivál annak a több ezer diáknak a fesztiválja, akiknek a város otthont ad. A fiatalok „beveszik” a várost és számtalan kulturális eseményt, koncertet, és szabadtéri programot szerveznek, amelyhez természetesen bárki csatlakozhat kortól függetlenül. Az egész fesztivál egy színes, vidám kavalkád, ami a fiatalságot hirdeti. Az ünnepségek általában három napig tartanak. Pénteken Krakkó diákjai színes, vicces vagy provokatív jelmezekbe öltöznek az egyetemen. Ugyanezen a napon a város polgármestere szimbolikusan átadja a diákoknak a város kapujainak kulcsát. Az ünneplés  vasárnap éri el csúcspontját a Főtéren, ahol a Miss Juvenalia szépségversenyt is megrendezik. A fesztivált hagyományosan májusban tartják még a nyári vizsgák megkezdése előtt.
www.juwenalia.krakow.pl

foto: Radek Piekarz

Krakkói Filmfesztivál
2019. május 26 – június 2.
A Krakkói Filmfesztivál Európa egyik legrégebbi rendezvénye, a dokumentumfilmek, az animációs filmek és a rövidfilmek számára. Az egy hétig tartó esemény alatt a nézőknek mintegy 250 lengyel és külföldi filmet van lehetőségül megtekinteni. A fesztivál kísérőprogramjai között kiállítások, koncertek, szabadtéri előadások és találkozók kapnak helyet.
www.krakowfilmfestival.pl

Nagy Sárkányparádé
2019. június 1 -2 .
A krakkói sárkány legendája messze földön híres és a krakkóiak számára annyira fontos, hogy minden minden évben hatalmas parádéval ünneplik. A fesztivál helyszíne maga a Wisztula és Wawel alatti sétány. Szombaton napközben családi piknik zajlik a folyóparton, este pedig az óriási sárkányok felvonulása zajlik a vízen. A fesztivál témája minden évben más, de a látvány mindig lenyűgöző. Jelmezek, bábok, fényjáték, lézershow, zene és pazar tűzijáték gondoskodik róla, hogy az élmény felejthetetlen legyen. Másnak egy vidám felvonulás keretében lovagok és hercegnők sétálnak az ulica Grodzkán végig a Főtérig. Az idei fesztivál immár a 19., amelynek témája a „Sárkány a világ körül”.
www.paradasmokow.pl


Wianki fesztivál
2019. június 21.
A Wianki az egyik legnagyobb szabadtéri fesztivál Krakkóban, amit minden év júniusában a nyári napforduló alkalmából rendeznek. Hagyománya egészen a pogány időkig nyúlik vissza és ma is sok vándor komikus, zsonglőrök és mutatványos érkezik a rendezvény alkalmából Krakkóba. Napjainkban a Főtéren valamint a  Wawel lábánál a Wisztula parton koncertek, szabadtéri programok és óriási tűzijáték kápráztatja el a krakkóiakat és a városba látogató turistákat.
wianki.krakow.pl

foto: Daniel Szura

Zsidó Kulturális Fesztivál
2019. június 21 – 30.
A nyár egyik legfontosabb eseménye a zsidó kultúra szépségét és sokszínűségét hirdető fesztivál, amelyre több ezer látogató érkezik a világ minden tájáról Krakkóba. Kétségtelen, hogy a város zsidó negyede, Kazimierz néhol kissé még mindig lepusztult, de csodálatos helyszíne ennek a fesztiválnak. Kazimierz zsinagógái, múzeumai, utcái, éttermei, kocsmái és kávézói még nagyobb élettel telnek meg, hiszen a fesztivál ideje alatt kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak, szakmai beszélgetéseknek adnak helyet, miközben a zsidó gasztronómiával is megismerkedhetünk. A fesztivál minden évben egy hatalmas szabadtéri koncerttel fejeződik be a festői Szeroka utcában.
www.jewishfestival.pl

Lajkonik Fesztivál 
2019. június 27.
A XIII. század végén a városba betörő tatár harcosok feletti győzelem szimbólumaként a hagyományosan mongol ruhát viselő, hegyes kalapot viselő, szakállas férfi – a  Lajkonik figurája – mára egyé vált Krakkóval. Annak ellenére, hogy a nevét viselő hagyomány eredete ismeretlen, a városban immár 700 éve minden júniusban Lajkonik figurája egy fából készült lovon végiglovagol Krakkó utcáin. A felvonulás mintegy három órán át tart, amely szimbolizálja a krakkóiak győzelmét a tatárok felett. A parádé után különböző kulturális események kerülnek megrendezésre szerte a városban. Az esemény hagyományosan az Úrnapja (Corpus Christi) utáni első csütörtökön kerül megrendezésre és a színes ruhák és a fesztivál hangulata felejthetetlen élményt ad a látogatónak.

foto: A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma

Crossroads Fesztivál
2019. július (pontos időpont még nem ismert)
Az egyik legfontosabb világzenei fesztivál Lengyelországban és Közép-Európában. Ez a nemzetközi fórum a világ különböző részeinek legérdekesebb zenekarait hozza össze néhány napra. A szabadtéri koncertek a Főtéren felállított nagyszínpadon és különböző klubbokban, színháztermekben zajlanak. A fesztivál célja a hagyományos zene, a világzene, az etno és az etnojazz műfajok népszerűsítése.
www.etnokrakow.pl

Kraków Live Festival
2019. augusztus (pontos időpont még nem ismert)
Lengyelország egyik legnépszerűbb nyári rendezvénye, egyben Európa egyik legjobb könnyűzenei fesztiválja, amelynek a Lengyel Repülési Múzeum repülőtere ad otthon minden év augusztusában. A hip-hop, R&B, pop és rock műfajának legjobbjait felsorakoztató eseményen olyan sztárok is felléptek már mint Rihanna, 50 Cent, The Chemical Brothers, Travis Scott, Lana Del Rey, Placebo vagy Kendrick Lamar.
www.livefestival.pl

Pierogi Fesztivál
2019. augusztus (pontos időpont még nem ismert)
A rendezvény tökéletes lehetőség arra, hogy megkóstolhassuk a legismertebb lengyel finomság a pierogi – különböző változatait. A fesztivál a lengyel konyha és a népi kultúra hagyományait népszerűsíti, ahol a az ízletes ételek mellett népzenei programokon is részt vehetünk. A fesztivál látogatói szavaznak a legjobb pierogira, a győztes pedig megkapja a Szent János, a pierogi védőszentjének szobrát.
A pierogiról itt olvashattok bővebben.

Tacskó felvonulás – Marsz Jamników
2019. szeptember (pontos időpont még nem ismert)
A tacskók rajongói minden év szeptemberében egy vasárnapi napon találkoznak Krakkóban, hogy egy vidám és izgalmas menetre induljanak a Barbakantól a Főtérre. A világ minden tájáról, Japánból, Franciaországból, Németországból, az USA-ból, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Olaszországból származó tacskók tulajdonosai érkeznek erre a különleges eseményre, hogy a helyiekkel és turistákkal együtt ünnepeljék ezeket a kis rövid lábú, de nagyon szerethető kutyákat. Az idén immár 25. alkalommal megrendezésre kerülő eseményt természetesen számos érdekes és színes program kíséri.

Sacrum Profanum
2019. szeptember (pontos időpont még nem ismert)
Minden év szeptemberének közepén a lengyel jazz kiválóságai, színházi zenészek, az avantgárd zenei trendek képviselői és a legjelentősebb kortárs zenei előadók találkoznak Európa egyik legérdekesebb zenei eseményén, a Sacrum Profanumon.

Krakkói Adventi Kórusfesztivál
2019. december 6-8.
Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Krakkói Adventi Kórusfesztivál, amelyen amatőr kórusok mérettetik meg magukat és varázsolják el a hallgatóságot. A varázslatos ünnepi hangulatú koncertek igaz lelki feltöltődéssel ajándékozzák meg a látogatókat az adventi időszakban. A nemzetközi zsűri 6 kategóriában ítéli oda az Arany Angyalokat és diplomákat. A koncerteket krakkói templomokban hallgathatjuk meg a fesztivál ideje alatt.
Karácsonyi Vásár
2019. december (pontos időpont még nem ismert)
A város hagyományos adventi vására tökéletes alkalom, hogy egy kicsit ráhangolódjunk a Karácsonyra. Kis szerencsével hóesés fogad bennünket, ami még jobban csábít, hogy az év utolsó hónapjában átruccanjunk lengyel barátainkhoz. Krakkó nyüzsgő, de meghitt hangulattal vár bennünket és az emberek vendégszeretete, a feldíszített utcák még varázslatosabbá teszik a várost. A főtéren zajló vásárban karácsonyi díszeket, kézműves termékeket, ajándéktárgyakat, édességeket vásárolhatunk, ha megéheztünk megkóstolhatjuk a sült kolbászt vagy a pierogit, és egy kis forralt bortól vagy meggyes vodkától fel is melegedhetünk. 

Üdvözöllek Krakkóban, Európa egyik legmenőbb városában!

Óvárosa talán nem óriási, de tele van olyan látnivalókkal, amelyekért érdemes napokat, heteket eltölteni benne. A Kazimierz negyed nyugodt hangulata, a Visztula folyó csendje, a Rynek Główny hatalmas tere és a Mária-templom csodálatos díszlete mind vonnza a turistákat és minden bizonnyal téged is levesz a lábadról.

A lengyel konyha és a helyiek vendégszeretete pedig megteszi a maradékot, hogy itt mindenki otthon érezze magát. A legenda szerint pedig még a város szellemei is szívesen kalandoznak az utcákon, így talán találkozol velük te is…

Pomorska utca – Múzeum

A Pomorska utca 2. szám alatt található épület tragikus múltját ismerhetik meg az ide látogatók, egy nem túl nagy, ugyanakkor felkavaró kiállítás keretein belül.Maga az épület 1931 -1936-ból származik, amelyet a Nyugati Határvidék Védelmi Szövetsége épített és a...

Jan Matejko ház

Jan Matejko nemcsak tehetséges festő, és a lengyel művészek több generációjának oktatója volt, hanem lelkes és szenvedélyes gyűjtő is. Életének és munkásságának állít emléket, az egykori szülő- és lakóházában berendezett múzeum.Az ulica Floriańska 41. szám alatt...

A Collegium Maius és a Jagelló Egyetem Múzeuma

A Collegium Maius a Jagelló Egyetem és egyben Lengyelország legrégebbi egyetemi épülete, csodálatos példája a gótikus építészetnek. Az 1364-ben épült egyetemi házat a Főtértől néhány lépésnyire, az ulica św. Anny és ulica Jagiellońska sarkán találjuk.A Collegium...

Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum

A náci Németország legnagyobb koncentrációs táboraként működő Auschwitz-Birkenau komplexumot  a II. világháború alatt, 1940-ben hozták létre, a németek által megszállt dél-lengyelországi Oświęcim városának közelében, Krakkótól mintegy 70 kilométerre. Működése...

Hipolit ház Múzeum

A Hipolit ház meglátogatása egy újabb érdekes időutazás a múltba. A Mária-templom szomszédságában álló épület arról a kereskedő családról kapta a nevét, amelyik tulajdonosa volt a XVII. század első felében. A ház maga jóval korábbi, a XIV. században épült, később...

Rynek Underground – Múzeum a föld alatt

A Főtéren sétálgatva az ember nem is gondolná, hogy alig 4 méterrel a talpa alatt egy egészen más világ rejtőzik. A Rynek Underground egy egyedülálló múzeum, amely több mintegy 4000 négyzetméteren mutatja be Krakkó múltját az érdeklődőknek. 2005-ben a krakkói...

Hölgy hermelinnel

A Hölgy hermelinnel Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, amit te is megcsodálhatsz, ha Krakkóban jársz.A kép sorsát egészen a XVIII. száazd legvégéig homály fedi. Legelőször 1800-ban bukkant fel, amikor Adam Jerzy Czartoryski a családi gyűjtemény...

Sas Patikamúzeum

Tadeusz Pankiewicz alázatos és szerény alakja viszonylag ismeretlen a külföldiek, így a magyarok előtt is, pedig szerepe meghatározó a krakkói gettó történetében.Édesapja Józef Pankiewicz, két évvel fia születése után 1910-ben alapította gyógyszertárát Podgórzeban a...

Oskar Schindler gyára

Oskar Schindler neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng az 1993-ban forgatott, Schindler listája című filmből. Spielberg dokumentarista stílusú alkotása a szudétanémet gyáros és üzletember igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt mintegy 1200 zsidót...