Sokak szerint a víz és a tea után a sör a legnépszerűbb ital a világon. Meglehet ezzel az állítással többen vitatkoznának, ám az bizonyos, hogy a lengyelek megpróbálták kihozni a legjobbat ebből az aranyló nedűből.
Bár Lengyelország talán nem az első ország, amely eszünkbe jut, amikor a sörre gondolunk, mégis számos olyan érdekességre bukkanhatunk, amely figyelmet érdemel ezen a téren.
A lengyel sörfőzés a cseh, német és brit hagyományok elemeit ötvözi, miközben saját egyedi stílusa is kialakult, mint például az izgalmas és titokzatos grodziskie sör. Ezen kívül a statisztikák szerint nem csupán készítik, hanem iszik is a sört – egy átlagos lengyel évente körülbelül 121 litert fogyaszt belőle.
A sör története Lengyelországban
Lengyelországban a sör a X. század környékén jelent meg, amelyre bizonyítékul szolgálnak merseburgi Thietmar krónikái. A püspök történeteiben azt írta, I. Boleszláv lengyel király igencsak szerette a sört, „sörivónak” nevezték és egy királyi sörfőzdét is üzemeltetett. Az évszázadok alatt aztán a „folyékony kenyér” mind az arisztokrácia mind a parasztság körében igen népszerűvé vált.
Később, a XVII. században a sörfogyasztás némileg teret veszett, elsősorban a más alkoholtartalmú italok – mint a bor és a vodka – egyre növekvő népszerűségének köszönhetően. A sörfőzdék száma csökkent és megjelentek a külföldről importált sörök, de a XIX. században a lengyel sörfőzdék újra virágzásnak indultak.
Ebben az időszakban, akárcsak más kontinentális európai országokban, Lengyelországban is az ipari sörfőzdék innovációit és technikai megoldásait kölcsönözték, különösen Nagy-Britanniából. Ennek hatására a lengyel sörfőzők is a felső erjesztési technológiát alkalmazták kézműves söreik előállításához. A porter és a búzasör voltak ennek a technikának a legismertebb képviselői.

Később, amikor a lengyel sörök iránti kereslet külföldön is megnövekedett, az exportálhatóság érdekében tartósabb sörökre volt szükség, így elterjedtek az alsó erjesztésű sörök, amelyek jobban ellenálltak az idő múlásának. A porter azonban sosem tűnt el teljesen a lengyel sörpiacról, és ma is készítik.
1939-ben mintegy 140 sörfőzde működött az országban, azonban a második világháború alatt a megszálló német katonák kifosztották őket és bezártak, nagy részük pedig teljesen elpusztult.
A háború után a sörgyártás újra indult, megnyílt a piac, és új sörfőzdék, köztük kis kézműves sörfőzdék kezdtek megjelenni. A sörpiac mára Lengyelország egyik leggyorsabban növekvő ágazatává vált, aminek oka a sörfogyasztás fokozatos növekedése. Napjainkban mintegy 300 sörfőzde működik az országban, amelynek egy jó része kézműves söröket készít.
A lengyel sörpiac napjainkban viszonylag koncentrált, három domináns sörgyártó cég irányítja a piacot: a Kompania Piwowarska, a Grupa Żywiec és a Carlsberg Polska. Ezen nagyvállalatok mindegyike széleskörű portfólióval rendelkezik, amelyben számos ismert és népszerű lengyel sörmárka található. A Kompania Piwowarska például olyan híres márkákat kínál, mint a Tyskie, Lech és Żubr, míg a Grupa Żywiec a jól ismert Żywiec mellett olyan söröket is forgalmaz, mint a Warka és a Tatra. A Carlsberg Polska portfóliója pedig az Okocim és a Kasztelan sörökkel bővül.
Ezek a nagy szereplők nemcsak a hazai piacot uralják, hanem jelentős szereplők a nemzetközi sörpiacon is, exportálva termékeiket világszerte. A verseny éles, mivel az egyre növekvő fogyasztói kereslet és az új, innovatív sörfajták megjelenése arra ösztönzi a gyártókat, hogy folyamatosan új termékeket fejlesszenek ki és szélesítsék választékukat. Emellett a kézműves sörök piacának növekedése is egyre inkább kihívás elé állítja a hagyományos sörgyártókat, hiszen a fogyasztók egyre inkább az egyedi, különleges ízélményekre is nyitottá válnak.

Sörfesztiválok virágzása
Lengyelországban évente több tucat sörfesztivált rendeznek, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a Wrocław Good Beer Festival. Ez a rendezvény a kézműves sörfőzdék és a sörimádók találkozóhelye, ahol több száz különböző sörkülönlegességet lehet megkóstolni. Hasonló események zajlanak Krakkóban, Varsóban és Poznańban is, amelyek még inkább fellendítik a kézműves sörpiacot.
Lengyelország történelmi söre
A Piwo Grodziskie lengyel sörfőzés egyik leghíresebb történelmi stílusa, amely tölgyfán füstölt búzamalátából és jellegzetes lengyel komlóból készül. A sört a Grodzisk Wielkopolski régióban főzték, szigorúan szabályozott keretek között, és fénykorát a XIX. században élte. Azonban 1994-ben, az utolsó sörfőzde bezárásával, a stílus gyártása leállt.
Újjászületése Randy Mosher és Michael Jackson sörszakértőknek köszönhető, akik népszerűsítették a stílust a modern sörfőzők körében. 2010-ben a Lengyel Házi Sörgyártók Szövetsége célul tűzte ki a Grodziskie újjáélesztését. A kitartó erőfeszítések eredményeképpen 2015-ben a Browar w Grodzisku újra megnyitotta kapuit, és az eredeti receptúra alapján ismét gyártani kezdte a Grodziskie sört. Ma már a Grodziskie stílus nemcsak a lengyel piacon, hanem nemzetközi szinten is elérhető.

Kézműves forradalom
Az elmúlt években a kézműves sörfőzdék igazi forradalmat indítottak el Lengyelországban. Az olyan sörfőzdék, mint a Browar Pinta, a Pracownia Piwa vagy az AleBrowar, világszerte elismertek innovatív ízeik és merész kísérleteik miatt. Ezek a főzdék gyakran inspirálódnak a helyi hagyományokból, és olyan különlegességeket készítenek, mint a mézzel, bodzával vagy akár céklával ízesített sörök. A Browar Artezan és a Browar Trzech Kumpli szintén említésre méltó főzdék, amelyek a lengyel sörkultúra fontos szereplői.
Sörkoktélok és új trendek
Lengyelországban egyre népszerűbbek a sörkoktélok, ami sokak számár felér egy istenkáromlással. Azonban a helyi sörkedvelők számára ezek az italok új, izgalmas dimenziót adnak a hagyományos sörfogyasztásnak. A Piwo z sokiem, vagyis a sör és gyümölcslé keveréke, tulajdonképpen egy friss nyári ital, amit előszeretettel fogyasztanak fesztiválokon és a forró napokon. A sör kesernyés ízét a gyümölcsök édes, frissítő zamata remekül kiegyensúlyozza, így egy könnyed üdítő válik belőle, amely gyorsan felfrissít.
Ezzel szemben a Piwo grzane, azaz a forralt sör egy teljesen más élményt kínál, amely a téli hónapok kedvence. Ha kíváncsi vagy, hogyan készül és mi a Piwo grzane igazi varázsa, kattints ide és olvasd el a róla szóló cikkünket.
