Azt hiszem kijelenthetjük, hogy a lengyelek szertik a vodkát. És a teát, és a kávét, és a vizet is… de most inkább az alkoholról lesz szó. Egész pontosan, a sörről. Mert ha télen fáznak, gyakran fogyasztanak egy számunkra kicsit talán furcsának tűnő italt, a forralt sört. Ha jobban belegondolunk, mi is szeretjük a forralt bort, így nem lehet olyan nagy dolog ezt is megkóstolni.
Lengyelül grzane piwo-nak hívják, és a hideg beálltával a legtöbb bárban vagy karácsonyi vásárban megkóstolhatjuk. A titok nyitja abban rejlik, hogy a sört nem forralják fel teljesen, hanem lassan melegítik, hogy megőrizze eredeti ízét. A fűszerektől (mint pl. a fahéj, szegfűszeg, narancshéj vagy gyömbér) különleges aromája lesz, a méztől, cukortól, gyömbérsziruptól vagy szörptől pedig édes.
A forrlat sör története
A forralt sör pontos eredete nem teljesen tisztázott, de biztos, hogy több ezer éve jelen van Európában, ahogy számos más forró ital is. A középkorban Angliában például elterjedt volt a forró italok fogyasztása, mivel a víz nem volt biztonságos. Az első forralt sör recept is Angliából származik, és már a középkori orvosok is ajánlották télen a fogyasztását.
A hagyományos forralt sör az idők során egyre népszerűbbé vált, főként a hidegebb, északi országokban. Angliában például a karácsonyi ünnepek egyik nélkülözhetetlen italává vált. Ahogy teltek az évtizedek, különböző régiók egyedi fűszereikkel gazdagították a receptet, így sokféle változata alakult ki.
Megkóstólnád?
A grzane piwo többféle változatban is elkészíthető: egyes receptek rumot, tejszínt vagy tojást is tartalmaznak, bár ezek némelyike már sokak számára erős kombináció. De ha másért nem, a lengyel-magyar barátság kedvéért tegyünk egy próbát és kóstoljuk meg. Különleges íze, aromás illata és gyönyörű borostyán színe miatt nem csak a sörkedvelők fogyasztják, ezért ne legyünk bizonytalanok. Lehet, hogy kellemesen csalódunk.
Ha kedvet kaptál hozzá, szerencsére otthon is könnyen elkészítheted. A szükséges fűszereket és alapanyagokat könnyedén beszerezheted, így bármikor élvezheted ezt a lengyel különlegességet.
Grzane Piwo – Forralt Sör Recept
Hozzávalók:
- 400 ml lager sör
- 60 ml víz
- 6 evőkanál (1/3 csésze) méz
- 1 fahéjrúd
- 15 egész szegfűszeg
- 2 citromszelet
Elkészítés:
- Egy kis lábasban keverd össze a vizet, a mézet, a fahéjat és a szegfűszeget. Melegítsd alacsony lángon, amíg a méz feloldódik. Vigyázz, hogy ne forrjon fel.
- Öntsd hozzá a sört, és lassan melegítsd tovább, de ne forrald.
- Add hozzá a citromszeleteket, és hagyd pár percig pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
- Szűrd le, és melegen tálald.
Egészségedre!
